Jdi na obsah Jdi na menu
 

Principy a účel her....+ PRVNÍ HRA

23. 10. 2012

PRVNÍ TŘI HRY SE ČASTO OZANČUJÍ JAKO ZÁKLADNÍ HRY, OSTATNÍ JAKO ÚČELOVÉ. HRY BY SE MĚLI HRÁT V POSTUPNOSTI, V JAKÉ JE ZDE UVÁDÍME. K NOVÉ HŘE PŘECHÁZEJTE AŽ VE CHVÍLI, KDY KŮŇ BEZ PROBLÉMU ZVLÁDNE HRU PŘEDCHOZÍ. POKUD SE OBJEVÍ TĚŽKOSTI, VRAŤTE SE K PŘEDCHOZÍ HŘE.

 

1. HRA - PŘÁTELSKÁ HRA

První hra vychází ze skutečnosti, že klisna celé hříbě po narození olíže. Tento dotek má ředu funkcí: stimuluje tělo hříběte, uklidňuje ho a díky němu se mezi matkou a hříbětem vytváří pevné pouto. Cílem první hry je vybudovat mezi vámi a koněm přátelský vztah. Dotýkejte se koně po celém těle: nejprve rukama, potom vodítkem a nakonec i mrkvovou hůlkou. S doteky roste důvěra koně - přestane se bát přímého kontaktu a získá větší sebejistotu. Hru číslo jedna je možné použít kdykoli během výcviku, pokud koně chcete uklidnit ve chvíli, kdy je nejistý nebo se bojí, a také chcete-li mu dát vědomí, že reagoval správně. Pamatujte si, že kůň by měl přijmout všechny hry beze strachu a zmatku.

RADA:

  • Dotýkejte se koně citlivě a s láskou tak, jako se klisna dotýká hříběte.
  • Buďte ke koni ohleduplní - požádejte ho o dovolení vstoupit do jeho osobního prostoru.
  • Pokud má kůň při doteku na citlivém místě tendenci kopat. dotýkejte se ho mrkvovou hůlkou. Držte se v takové pozici, aby měl kůň hlavu stále lehce natočenou k vám a aby po vás nemohl vyhodit zadkem.

1.-hra-parelli.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář