Jdi na obsah Jdi na menu
 

Achaltekinský kůň

22. 10. 2012

achal1.jpgPaH

Achaltekinský kůň je známý nejméně tři tisíce let a podle některých odborníků je nejstarším čistokrevným plemenem na světě. Středověcí kočovníci ve středoasijském Turkmenistánu pečovali o tyto tvrdé a vytrvalé koně jako o poklad a jednali s nimi jako s členy rodiny. Toto plemeno výborně snášelo i tvrdé pouštní podmínky, nedostatek krmiva a extrémní výkyvy počasí. V roce 1881 se Turkmenistán stal součástí ruské říše a achaltekinští koně byli nadále pěstováni v Rusku. Jméno plemene je odvozeno od turkmenského kmene Teke, který žil nedaleko achalské oázy. V současné době je achaltekinský kůň známý jako vnikající sportovní kůň.


ST

Malá, ušlechtilá hlava. Dlouhý, tenký, vysoko nesený krk. Vysoký kohoutek. Hluboký, úzký hrudní koš. Dlouhý hřbet. Dlouhý, úzký, štíhlý trup, atletická stavba těla. Dlouhé, štíhlé a svalnaté nohy.


VaCh

Oko mandlového tvaru. Jemná srst s kovově zlatým leskem. Zbarvení může být hnědé, šedé, černé, plavé, kaštanové nebo zlaté. Plavný, hladký chod.


K čemu ho můžu využít?

Skokové disciplíny, drezura a vytrvalostní závody.


Jak je vysoký?

150 - 162 centimetrů


Odkud pochází?

Turkmenistán, Asie


Temperament:

Achaltekinský kůň se často označuje jako ,,kůň jednoho pána''. Je oddaný, ale může být i tvrdohlavý, pokud něco chce udělat.

(Terez*)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář