Jdi na obsah Jdi na menu
 

Arabský plnokrevník

 

PaH

 (Původ a historie - zkratka se bude používat všude)

Vliv arabského plnokrevníka najdete v kterémkoli z dnešních mnoha plemen. Tento starobylý a uctívaný kůň se zrodil v pouštních oblastech Středního východu téměř dva a půl tisíce let před naším letopočtem. Historikové se rozcházejí v názoru na přesné místo původu, které umisťují přibližně do oblasti dnešní Saúdské Arábie, Sýrie, Iráku, Íránu, Turecka a Egypta. Pro příslušníky beduínských kmenů byl arab darem od Boha a oslavovali jeho odvahu, krásu a vytrvalost. Beduíni se také zasloužili o jeho kvalitní šlechtění a původ mnohých dnešních příslušníků tohoto plemene sahá až do této dávné doby. Muslimské dobyvatelské úspěchy v 7. a 8. století napomohly rozšíření arabského koně po celém tehdy známém světě. Jeho pozoruhodná všestrannost a vliv jsou uznávané po celém světě. 

ST

(Stavba těla)

Ušlechtilá, jemná hlava se širokým, výrazným čelem, velké oči a špičatý ,,šticí" profil. Dlouhý klenutý krk. Zřetelný kohoutek. Hluboká, svalnatá hruď. Dlouhé, šikmé plece. Krátký rovný hřbet s dlouhou rovnou zádí. Vysoko nesený ocas. Štíhlé, svalnaté nohy s výraznými šlachami a širokými silnými klouby. Malá pevná kopyta.

VaCh

(Vzhled a charakteristika)

Vyniká při vytrvalostním ježdění. Arabští plnokrevníci mají 17 žeber, 5 bederních a 16 ocasních obratlů, zatímco ostatní plemena mají 18 žeber, 16 bederních a 18 ocasních obratlů.

K čemu ho můžu využít?

Velmi všestranné využití - ježdění, vozatajství a téměř všechny anglické i westernové disciplíny.

 Jak je vysoký?

140 - 15O centimetrů.

Odkud pochází?

Arabský poloostrov, Asie

Temperament

Odvážný a ochotný. Inteligentní a laskavý. 

 

arabsky-plnokrevnik.jpg (Terez*)

 

 

 

    

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krásné plemeno

Tinki,10. 10. 2012 15:31

Ahoj, tohle je opravdu krásné plemeno, mám ho ráda