Jdi na obsah Jdi na menu
 

Exmoorský pony

PaH

Exmoorský poník je považován za nejstarší plemeno britských horských poníků a jeho vzhled zůstal po mnoho staletí pozoruhodně zachovalý. Je skvělým příkladem ,,přežití nejschopnějšího'', jelikož se výborně přizpůsobil životu v mokřinách. Mnoho charakteristyckých znaků plemene je výsledkem této adaptace na nemilosrdné podnebí a náročný terén. Jedinečné zbarvení poníka je dávného původu a koni pomohlo jako ochrana před šelmami, protože mu v mokřinách zajistilo nenápadnost. Exmoorský poník má v zimě většinou dvouvrstvou srst, která slouží jako ochrana před chladem, deštěm, sněhem a větrem. Na svou malou velikost je mimořádně silný a je to skvělý poník do zápřahu i jako jezdecký kůň pro děti a malé dospělé.

ST

Pěkně utvářená poníkovská hlava se širokým čelem, malýma ušima, velkýma očima a velkou spodní čelistí. Podsadité, silné, kompaktní tělo. Hluboký hrudník. Dobře klenutá žebra. Plochý hřbet. Krátké nohy. Mimořádně tvrdá, odolná kopyta.

VaCh

Nad a pod očima má hustý lem chránící oči před deštěm. Nad ocasem má vějířovitě postaveno husté krátké žíně. Zbarvení je většinou hnědé se světlým zbarvením na nose, kolem očí a někdy na spodní straně břicha. Nenáročný. Odolný a bystrý. Velký životní elán a výborné skokansé schopnosti.

K čemu ho můžu využít?

Ježdění a vozatajství.

Jak je vysoký?

112 - 131 centimetrů.

Odkud pochází?

Anglie, Evropa

Temperament:

Klidný a vyrovnaný. Nezávislá povaha. Rychle se učí a je nezávislá povaha.exmoor-1.jpgexmoor-2.jpg          (Terez*)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář